Ziele angielskie

Znane głównie jako Pimenta (z hiszpańskiego znaczy pieprz), pachnie i smakuje jak połączenie kilku przypraw. Pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej, ale najbardziej popularne jest na Jamajce, gdzie gleba i klimat są najlepiej przystosowane do ich uprawiania. Ziele angielskie jest jedyną przyprawą, która uprawiana jest wyłącznie na półkuli zachodniej. Jest wiecznie zielonym drzewem, które produkuje suszone jagody rośnie dziko w rodzimych lasach deszczowych Ameryki Środkowej oraz Południowej. Niestety dzikie drzewa wycina się aby zbierać te jagody i dzisiaj już niewiele pozostaje dziko rosnących drzew. Jest popularną przyprawą szczególnie w kuchni europejskiej, ważnym składnikiem wielu marynat, pikli i korzennych mieszanek przyprawowych, zup oraz sosów. Wiele klopsów, pasztetów, konserwowych i wędzonych mięs zawiera ziele angielskie. Jagody ziela dodaje się do kiszonej kapusty, do skandynawskiego marynowanego śledzia, dań z dziczyzny i angielskiej wołowiny z przyprawami, ogórków.