Wiórki kokosowe białe

Wiórki kokosowe są bogatym źródłem trójglicerydów średniołańcuchowych, czyli zdrowych tłuszczów, które wspomagają pracę mózgu i wpływają na nasz nastrój. Ciekawostką jest to, że przyspieszają również tempo metabolizmu, dlatego też, mimo że są kaloryczne (1 g trójglicerydów średniołańcuchowych dostarcza 8,3 kcal), mogą przynieść korzyści tym, którzy chcą schudnąć. Wiórki kokosowe w niewielkich ilościach mogą stanowić dodatek do owsianki, jajecznego omleta czy niskokalorycznego koktajlu. Można z nich też przyrządzić tzw. kulki mocy

Składniki na około 25 sztuk
– półtorej szklanki suchych wiórków kokosowych
– dwie garście płatków migdałowych lub owsianych
– garść daktyli
– 3 łyżki miodu lub cukru trzcinowego
– pół szklanki gęstego mleka kokosowego
– kilka kropel naturalnego aromatu waniliowego
– 2 łyżki brązowego rumu np. Brugal

Jako posypka: kokosowe wiórki, kakao, ewentualnie trzcinowy cukier puder. W wersji dla dorosłych można dolać nieco więcej rumu lub malibu.

Składniki zmiksować. Mokrą ręką ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Wedle uznania obtoczyć w naturalnym gorzkim kakao lub w wiórkach kokosowych. Jeść do kawy. Marzyć o tropikach.