Jak głosi legenda wszystko zaczęło się od pewnego pięknego dnia…

EDAL – SMAK NA MEDAL

Marka EDAL czerpie pełnymi garściami z natury i wydobywa z niej dla Ciebie smaki oraz dużo pozytywnych właściwości dla Twojego zdrowia.

"Herbatka"

„Herbatka” sł. J. Przybora.

O, jakżeś bliska chwilko,
jesienne pachną kwiaty
a my pragniemy tylko
już tylko tej herbaty
za oknem deszczyk sypnął –
arrivederci lato
gdy wtem drzwi cicho skrzypną
i witaj nam, herbato

Tak wdzięczni, że nas darzysz
pod koniec już sezonu
o Tobie będziem marzyć
Twój zapach czule chłonąc
a potem syci woni,
poprzestaniemy na tym
bo doktor nam zabronił
picia mocnej herbaty

po co, i po co nam żyć kiedy nie będzie, nie będzie nam wolno juz pić herbatki, herbatki…

Nasza historia, nasza jakość:

Firma „EDAL” istnieje od 9 listopada 1992 roku jako spółka cywilna. Celem powstania spółki była produkcja artykułów spożywczych głównie herbat, przypraw i bakalii, handel hurtowy, import-eksport. Pierwsze maszyny produkcyjne zostały zakupione w 1995 roku, a następne w kolejnych latach. W 1996 roku zatrudniono pierwszych przedstawicieli handlowych, oraz zarejestrowano w urzędzie patentowym znak i logo firmy „EDAL”, zastrzeżono kilka ważniejszych produktów. W 1998 roku firma uzyskała status Zakładu Pracy Chronionej. W 2001 roku firma „EDAL” została przekształcona w spółkę jawną.

Jesienią 2003 roku firma „EDAL” poszerzyła swoją ofertę sprzedaży o produkty firmy „AGROEXIM”, oraz przejęła park maszynowy i rynek zbytu tej firmy. W 2004 roku nastąpiła modernizacja i rozbudowa zakładu, wdrożono system jakości HACCP, dostosowując go do wymagań służb sanitarnych i Unii Europejskiej. W latach tych firma korzystała z pomocy funduszy Unii Europejskiej.

Obecnie zakład zatrudnia 80 osób. W spółce pracuje 25 przedstawicieli handlowych rozprowadzających produkty na terenie całego kraju. Ponadto firma eksportuje swoje wyroby do krajów Unii Europejskiej, Australii, Kanady i USA. Sukcesy, które firma odnosi to wynik utrzymania wysokiej jakości produktów, ciągłe rozszerzanie i ulepszanie asortymentu, wysoka dbałość pracowników o produkcję i konsumenta.