Estragon dopełnia smak ryb oraz skorupiaków. Pasuje do kurczaka, indyka, dziczyzny, cielęciny oraz do większości potraw z jajek. Posiekane liście (lub namoczony susz) są atrakcyjne i smaczne jako dodatek do majonezu, w sosie z masła oraz francuskich dressingach.
Estragon udoskonala ryby, skorupiaki, wieprzowinę, cielęcinę, jagnięcinę, dziczyznę, drób, pate, pory, ziemniaki, pomidory, marchewki, cebule, karczochy, szparagi, grzyby, kalafiory, brokuły, buraki, groszek, pietruszkę, trybulę, czosnek, szczypiorek, cytryny, pomarańczę, ryż oraz jęczmień. Można go użyć jako dodatek do smakowych octów, ziołowego majonezu, ziołowego masła, sosów śmietanowych, zup. Doskonale smakuje z serami, jajkami, kwaśną śmietaną i jogurtem. Aby uzyskać maksimum smaku, należy go dodać do zup i gulaszu w ciągu ostatnich 15 minut gotowania.