Sól himalajska jest jedną z najbardziej odżywczych i wartościowych soli, które są ogólnodostępne na polskim rynku produktów spożywczych. Sól ta formowała się przez miliony lat we wschodnim pasie Karakorum Himalajów, na terenie Pakistanu – gdzie kiedyś znajdował się słony ocean. Ten rodzaj naturalnej i czystej (powstawała w czasach, gdy zanieczyszczenia przemysłowe jeszcze nie istniały) soli był długotrwale poddawany działaniu olbrzymiego ciśnienia. I właśnie to ciśnienie było niezbędnym bodźcem przy tworzeniu się soli krystalicznej. Im wyższe było ciśnienie, tym doskonalsza i bardziej perfekcyjna stawała się jej struktura.
Zawiera ona wiele makro- i mikroelementów, które nadają jej szczególną różową barwę (głównie za sprawą żelaza). W soli krystalicznej pierwiastki te dostępne są w tak małych cząsteczkach, że mogą być łatwo wchłaniane przez komórki naszego organizmu i poddane dalszym procesom metabolicznym.