Morela suszona 1 kg

Morele to bogactwo cennych pierwiastków, błonnika oraz witamin. Zawartość tłuszczu (tłuszcze nasycone) jest bardzo niska i waha się pomiędzy 0,4g – 0,6g. Proces suszenia zachowuje wszystkie składniki świeżych owoców, z wyjątkiem witaminy C, która ubożeje z chwilą zerwania owoca.

Suszone morele są bogatym źródłem (na 100g):

  • witaminy: beta-karoten (witamina A) – 797mg, C, E,
  • potasu,
  • magnezu – 60 mg,
  • żelaza – 5.18g
  • wapnia – 80 mg,
  • krzemu,
  • boru,
  • fosforu,
  • błonnika – mający zbawienny wpływ na układ pokarmowy,
  • białek – 4.1g,
  • są bogate w łatwo przyswajalne węglowodany będące doskonałym źródłem energii – 58g węglowodanów t.j. fruktoza oraz glukoza.